Ayurveda’da Doşalar ve Özellikleri
Ayurveda, antik Hint tıbbıdır, kadim Veda metinlerinde yer verilmiştir. Ayurveda’da üç beden tipi Tridosha; Vata, Pitta ve Kapha olarak sınıflandırılmıştır. Her insanda bu üç doşanın özgün karışımları bulunur, genellikle bir doşa diğerlerine göre daha baskındır. Ayurvedaya göre fiziksel, ruhsal, psikolojik yapımızın esasını doşa oranları belirler.
Beden tipleri kalıtımsaldır fakat zamanla farklılıklar oluşur. Doşalarda oluşan dengesizlikler sonradan ayurvedik önerilerle, beslenme ve hayat tarzı değişiklikleri ile dengelenebilir.
Vata
Vata, bedendeki hareketten, yaşam enerjisinden, prana’dan ve Qi’den sorumludur. Vata’nın bedendeki merkezi bağırsaklardır.
Vata dengede olduğunda yaratıcı, neşeli, esnek ve hafiftir. Zihin yapısı kıvrak ve açıktır. Canlı, hareketli, konuşkan ve atiktir.
Vata dengesizliğinde, şişkinlik, eklem ağrıları, endişe, dağınık düşünceler görülebilir.
Rutin ve düzen Vata’ya iyi gelir. Düzenli meditasyon ve nefes çalışmaları Vata’yı dengeler.
Pitta
Pitta doşa, dönüşümü yönetir. Duyguların dönüşümü, zihinsel olarak düşüncelerin hazmedilmesi ve bedende emilim ve sindirim ile dönüşümü sağlar. Fiziksel bedende ince bağırsak, kan, lenf dolaşımı Pitta’nın konumudur.
Dengeli olduğunda sağlıklı iştah, ışıltılı bir cilt, keskin görüş, güçlü anlayış kabiliyeti görülür.
Pitta dengesizliğinde öfke, iltihap, baş dönmesi, kızarıklık, mükemmeliyetçilik, aşırı terleme görülebilir.
Nane ve gül gibi serinletici bitki çayları pittayı dengeler.
Kapha
Kapha, yapılaşmayı, maddi hale gelmeyi yöneten doşadır. Hücreleri bir arada tutar; kas, yağ, kemik ve sinirlerin yapılaşmasında rol oynar. Merkezi mide koruyucu tabakası, omurilik sıvısı, böbrekler, eklem sıvısı, yağ, lenfler ve mukus tabakasıdır.
Kapha dengedeyken sevgi, affedicilik, dayanıklılık ve güçlü bağışıklık sistemi getirir.
Dengesizliğinde depresyon, bağımlılık, ödem, kabızlık görülebilir.
Kaphayı dengelemek için yeşillik tüketmek, spor yapmak iyi olacaktır.
0 Comments